Od ideje do realizacije projekta

 

 

Od ideje do realizacije projekta

Da bi se jedna poslovna ideja realizovala potrebno je da krenemo od dobro struktuiranog biznis plana. Ovaj put od ideje do realizacije biznisa može biti izazovan, ali uz pažljivo planiranje i sprovođenje određenih koraka, može se postići uspeh. Evo osnovnih koraka kojih se treba pridržavati:

 • Razvoj ideje: definišite jasno vašu ideju. Razmislite o tome šta je to što čini vašu ideju jedinstvenom i privlačnom na tržištu.
 • Istraživanje tržišta: analizirajte tržište kako biste utvrdili potrebu za vašim proizvodom ili uslugom. Istražite konkurenciju, identifikujte ciljnu grupu i proučite trendove u industriji.
 • Napravite biznis plan: napišite detaljan biznis plan tj.poslovni plan koji obuhvata misiju, viziju, ciljeve, strategiju, operativne planove, finansijske projekcije i druge ključne informacije o vašem poslovanju.Ovaj korak je ključan u realizaciji projekta iako je često zanemaren.
 • Administracija: registrirajte svoje preduzeće i ispunite sve potrebne pravne formalnosti.
 •  Finansije: razmislite o izvorima finansiranja. To može uključivati lična sredstva, pozajmice, investitore ili bespovratna sredstva. Napravite budžet i identifikujte koliko će vam novca biti potrebno za početak i održavanje poslovanja, a koliko imate. Ovo ćete uraditi kroz alate u finansijskom delu biznis plana.Ovaj finansijski deo biznis plana je ključan za uspešnu realizaciju ideje.Kada ga postavite doći ćete do zaključka da li je ideja isplativa ili ne tj. da li da se upuštate u taj poslovni poduhvat ili da odustanete kako ne bi bili na kubitku. Takođe, izmenom određenih elemenata u alatu finansijskog plana možete doći do zaključaka kako da poboljšate svoje poslovanje i povećate dobit.Praćenjem finansijskog dela biznis plana možete videti da li postoje odstupanja u negativnom smislu i na vreme reagovati.
 •  Izgradnja tima: ako je potrebno, regrutujte tim ljudi sa odgovarajućim veštinama i iskustvom. Tim će biti ključan za uspeh vašeg poslovanja.Postoje i institucije koje Vam mogu pomoći, kao što su NT Parkovi kojih ima više u Srbiji.
 • Izrada proizvoda ili pružanje usluga: Rrzvijajte i testirajte svoj proizvod ili uslugu. Dobijajte povratne informacije od ciljne grupe i prilagođavajte svoj proizvod prema potrebama tržišta.
 • Marketing i promocija: razvijajte strategije marketinga i promocije kako biste privukli potencijalne klijente. Obavezno napravite svoju web stranicu i koristite različite društvene mreže kako bi došli do svojih kupaca.
 • Testiranje na tržištu: pre nego što uđete potpuno na tržište, testirajte svoj proizvod ili uslugu na manjoj skali kako biste prikupili dodatne informacije i stekli stvarno iskustvo.
 • Lansiranje na tržište: kada ste spremni, lansirajte svoj proizvod ili uslugu na širem tržištu. Pratite povratne informacije i budite spremni na prilagodbe prema potrebama kupaca.
 • Održavanje i rast: Održavajte kvalitet proizvoda ili usluge i radite na proširivanju poslovanja. Razvijajte nove proizvode, proširujte tržište ili unapređujte postojeće aspekte poslovanja kako Vas konkurencija ne bi pregazila.

Važno je napomenuti da se proces realizacije poslovnih ideja razlikuje u zavisnosti od vrste delatnosti. Prilagodite ove korake prema specifičnostima vašeg tržišta na kojem poslujete. Takođe, fleksibilnost i sposobnost prilagođavanja su ključni za uspeh u poslovanju.